Den norske internasjonale countryartisten

Teddy Nelson (1939 - 1992) satte farge på norsk country.

Under mottoet «hæla i taket - tenna i veggen» fylte han lokalene hvor han kom, og sørget for høy stemning, fengende musikk og god underholdning.

Teddy, med døpenavnet Terje Nilsen, ble født og vokste opp i Bergen. Han tok håndverksutdannelse, og hadde nok tenkt seg musikken som hobby, inntil han møtte Fredrik Friis. Fredrik var på den tiden velferdsoffiser i Nord-Norge, og i starten på 60-årene en gang, kom et flåtebesøk til Narvik.
Blant marinegastene fikk Fredrik øye på en ung mann med gitar. Det førte til opptreden, et livslangt vennskap og samarbeid. Fredrik skrev og produserte debutplaten ”Norway John” og artisten TEDDY NELSON var født.
I 1976, spilte Nelson albumet "Diggy Liggy", som gikk til topps i Norge. Noen år senere slp han igjennom i USA, og ble den første norske sangeren på Grand Ole Opry i Nashville. I Norge ble han på 80-tallet kåret til «Årets Countryartist» i NRK 4 år på rad.
I USA ble han også kåret til «International Countryartist  of the Year» i både 1981 og 1982. I 1989 ble han tildelt Country Music Roundup i London, den høyeste anerkjennelse av countrymusikk i Europa.
Våren 1991 fikk Teddy Nelson kreft diagnose. Sykdommen preget han, men han nektet å gi opp, og var aktiv helt til slutten. Under sitt siste år begynte han et samarbeid med countrylegenden  Skeeter Davis. De rakk en turné, samt albumutgivelsen  You Were Made for Me.

8. juni 1992, under en turné i Danmark, døde han i garderoben, før han skulle på scenen i Ålborg. Han ble  52 år gammel. Hans gravstein med inskripsjonen Teddy Nelson står i Sandefjord.

Mange har innspilt hyllester til hans minne. Hans sønn, Rudi Nielsen, har sitt eget band og spiller sin fars sanger. Han opptrådte også sammen med sin far i perioden 1979-1992. Vassendgutane har også gjort covers av Nelsons låter både på plate og scenen. 2  av medlemmene er tidligere  bandmedlemmene i Teddy Nelsons turné- band.
TEDDY kopierte ikke andre countrystjerner, men ”fusjonerte” amerikansk country, humor og norske røtter på en utvungen og personlig måte. Han engasjerte komponister og tekstforfattere, men var også selv en dyktig opphavsmann. Med TEDDY NELSONs altfor tidligere bortgang i 1992, mistet norsk musikkliv en spennende utvikler, men vi skal også være takknemlig for de sanger han etterlot seg.


I 2014 kom dobbeltalbumet "Langs Norskekysten" både på CD og digitalt hvor Teddy og hans sønn Rudi gir til beste 40 av Teddy Nelsons mest markante sanger.

Ikke minst
Skilsmisseferd i Hardanger.
Få med deg dette trivelige klippet med Teddy Nelson og Sigbjørn Bernhoft Osa !

Teddy Nelson har gitt oss en folkegave med flotte countrysanger og gode tekster.


40 Teddy Nelson-hits, på dobbel CD ESS 019

I lusekoft og sixprence

11807-2 Honky Tonk Man

2621-2 Fra Hardanger til Karasjok

Produsert av Nick Borgen i Göteborg og Nashville

ARLP 1502 Innspilt i Rainbow Studio

Duett album fra 1991 med Skeeter Davis
This text will be replaced