Lars Børke (19. februar 1947 - 28. april 2007)

Lars Børke kjente platebransjen fra alle sider. Han var selv artist, musiker, komponist, tekstforfatter, produsent, musikkforlegger og plateselskapsdirektør.

Hans verker er innspilt av en lang rekke artister. Mest kjente komposisjon er nok Innerst i sjelen spilt inn av Sissel Kyrkjebø i Norge, og Cecilia Vennersten i Sverige.

Hans fulle navn var Lars-Edvin Børke. Utdannet tømrer, med håndlafting som spesialitet. Bestefaren var smed i Narvik, og gjennom ham ble Børke kjent med rallarmiljøet som senere dukket opp i noen av sangene hans.

Lars utviklet tidlig sine musikalske talenter. Allerede som 13-åring startet han sitt første band ”Hustlers”. Han kom inn i musikkbransjen i 1972 og startet på ”lageret” som mange andre plateselskapsprofiler før og etter han.

Siden ble det en rekke LP-innspillinger som utøver, og mange år med spennende oppgaver som ”bakmann”.

Et nært vennskap med Asbjørn «Asa» Krogtoft førte til at Lars og Asa startet duoen Lasa i 1977. Albumet Discovery var en av de første LP-ene i Norge presset på farget vinyl, og omslaget var en spesialversjon av Christian Kroghs berømte maleri Leiv Eiriksson oppdager Amerika.

Duoen fikk musikerhjelp fra Pete Knutsen, Thor Andreassen, Iver Kleive og Henryk Lysiak. Alt materialet var selvkomponert og med engelske tekster.

Samme oppskrift ble brukt på oppfølgeren Released (1980), eget materiale på engelsk (deriblant en ny versjon av 1-2-6-slageren «Graveyard Paradise») og hjelp fra Knutsen og Andreassen i tillegg til bl.a. Svein Gundersen og Freddy Lindquist.

Etter Lasa dannet Børke en country-duo med Cathy Ryen. På LP-en Vind fra Vest (1982) ble duoen hjulpet frem av bandet Country-kameratene, bestående av musikere fra Nøkken, Bergen Blues Band, Flying Norwegians og Sambandet.

Repertoaret var kjente countrylåter med norske tekster. På sin neste soloplate, Nye horistonter (1984), valgte Børke igjen å satse på oversettelser av amerikanske countrylåter. Selv fremsto han som en norsk variant av Don Williams, og blant musikerne var Jonas Fjeld Band og Nick Borgens Country Kvintett.

Han hadde også store ferdigheter innen håndverk som lafting, tømring og snekring og satte opp flere hyttetun, bygde seg fritidsbåter og var ellers hendig når kolleger eller venner trengte kyndig hjelp. Lars var aldri vond å be om en tjeneste. Han hadde da også et enormt stort nettverk av gode venner både innen- og utenfor musikkbransjen.


Lasa w Asa Krogtoft

Lasa compilation

Lasa w Asa Krogtoft

Country duetter med Cathy Ryen

1975 - 1995
This text will be replaced